Koç Üniversitesi ‘Erişiyorsam Varım’ Projesine Ev Sahipliği Yapacak

 

Koç Üniversitesi, engelli bireylerin toplumsal hayata katılımı konusunda farkındalık artırmayı amaçlayan projeye ev sahipliği yapacak. Koç Üniversitesi, İsveç Başkonsolosluğu, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği (RUSİHAK) ve Engelli Kadın Derneği (ENGKAD) ile ortaklaşa yürütülen etkinlik kapsamında, İsveç ve Türkiye’den engelli 22 bireyin portrelerinin yer aldığı “Erişiyorsam Varım” fotoğraf sergisiyle birlikte atölye çalışmaları, seminerler, film gösterimleri gerçekleştirilecek. 24 Ekim 2018’de Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü’nde “Erişiyorsam Varım” sergisiyle başlayacak olan etkinlikler, 03 Aralık 2018 Dünya Engelliler Günü’nde Sevgi Gönül Kültür Merkezi’nde sahnelenecek “Farklı Bedenlerle Dans” gösterisiyle sona erecek. Halkın katılımına açık olan etkinlikler kapsamında 5 seminer, 4 atölye çalışması ve 4 film gösterimi gerçekleştirilecek. Etkinliklerle katılımcılar, öğrenciler ve akademisyenler “erişilebilirlik” konusunu farklı platformlarda tartışırken, “yeni” soruların, sorgulamaların ve yaklaşımların önünü açmaya ve toplumsal farkındalığa katkıda bulunacak.

  

Koç Üniversitesi, İsveç Başkonsolosluğu, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği (RUSİHAK) ve Engelli Kadın Derneği (ENGKAD) ile birlikte yürüttüğü, engelli bireylerin binalar ve kamusal alana olduğu kadar toplumsal hayata katılımı konusunda da farkındalığı artırmayı amaçlayan “Erişiyorsam Varım” başlıklı fotoğraf projesine ev sahipliği yapacak. Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü’nde gerçekleştirilecek proje kapsamında, İsveç ve Türkiye’den engelli bireylerin hayatlarını konu alan 22 portreden oluşan ‘Erişiyorsam Varım’ fotoğraf sergisinin yanı sıra “erişilebilirlik” teması çerçevesinde çeşitli atölye çalışmaları, seminerler, film ve dans gösterimleri gerçekleştirilecek.

Projenin basın tanıtım toplantısı, İstanbul Beyoğlu’ndaki İsveç Konsolosluğu’nda gerçekleştirildi. Koç Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Medya ve Görsel Sanatlar (MAVA) Bölümü Öğretim Üyesi Laleper Aytek, İsveç Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Suzi Erşahin, Erişiyorsam Varım Projesi Eş Koordinatörleri İdil Seda Ak ve Sevgi Çiçek Hilton’un katıldığı toplantıda, projenin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne dayanarak gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.

Toplantının açılışında konuşan Laleper Aytek, “Erişiyorsam Varım” Fotoğraf Sergisi’nin, farklı engellerle sahip bireylerin toplum içinde onurlu ve eşit bir yaşam hakkına sahip olmaları konusunda toplumsal farkındalığı artırmak hedefiyle yola çıktıklarını belirtti. Bu noktadan hareketle tasarlanmış olan fotoğraf projesine ev sahipliği yapacak olan Koç Üniversitesi’nde sergiyle birlikte atölye çalışmaları, seminerler ve film gösterimleri düzenlenerek, toplumsal farkındalığa katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi. Laleper Aytek, şöyle konuştu: Rumelifeneri Kampüsümüzde 24 Ekim 2018’de Erişiyorsam Varım sergisiyle başlayacak olan etkinlikler, Dünya Engelliler Günü olan 03 Aralık 2018’de, SGKM Kültür Merkezi’nde sahnelenecek “Farklı Bedenlerle Dans” gösterisiyle sona erecek. Etkinlikler çerçevesinde bir ay boyunca beş seminer, dört atölye çalışması ve dört film gösterimi gerçekleştireceğiz. Tüm İstanbulluları, öğrencileri ve akademisyenleri “erişilebilirlik” konusunu farklı platformlarda tartışmaya, “yeni” soruların, sorgulamaların ve yaklaşımların önünü açmaya ve toplumsal farkındalığa katkıda bulunmaya çağırıyoruz.

Projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İsveç Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Suzi Erşahin de “Erişilebilirlik dediğimiz kavram rampalarının çok ötesinde bir olgudur ve engelli bireylerin eşit şartlarda toplumsal yaşama katılmasını sağlamak demokrasinin bir konusudur. Bu sergide, “herkes için onur” ve “saygı” kavramlarının altını özellikle çiziyoruz ve kültüre erişimin sadece belli bir kitlenin değil herkes için bir hak olduğunu vurguluyoruz ” dedi.

Erişiyorsam Varım Projesi eş – koordinatörlerinden İdil Seda Ak projenin amacına ilişkin, “Engelli Kadın Derneği olarak çeşitli çalışmalarla Türkiye’deki engelli hakları hareketini genel kamuoyunda görünür kılmaya çalışıyoruz. Erişiyorsam Varım Sergisi de engelli bireylerin kendi hikayelerini ve  yaşam koşullarını görünür kılmak için çok önemli bir fırsat veriyor bize. Sergide özellikle altını çizmeye çalıştığımız kavram ise “onur”! Bu bağlamda insan onuruna yakışır bir hayatın gerekliliğini yüksek sesle söylüyor, bu kavramı sergi boyunca sergilenen fotoğraflar, seminerler, atölyeler ve film gösterimleri ışığında farklı boyutları ile tartışmayı hedefliyoruz. Koç Üniversitesi’ne de bu tartışmalara akademik bir kapı açarak sergimize  ev sahipliği yaptığı için şimdiden çok teşekkür ediyoruz.” değerlendirmesinde bulunurken, Sevgi Çiçek Hilton da, “RUSİHAK olarak hak temelli bir mücadele veriyoruz. Ruh sağlığı ve bunun çevresinde oluşan büyük insan hakları ihlalleri var. Ülkemizde maalesef insanlar hala hastalık tanımları üzerinden ayrımcılığa uğruyor. Biz bunu değiştirmek ve psiko-sosyal engellilik alanında BM Engelli Hakları Sözleşmesi ile uyumlu yeni bir yaklaşım oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yüzden, Erişiyorsam Varım projesi hem derneğimiz, hem de engelli bireyler için büyük önem taşıyor’’ diye konuştu.

 

Atölyeler farkındalığı artıracak

Proje kapsamında 03 Aralık 2018 tarihine kadar, fotoğraf sergisinin yanı sıra dört atölye çalışması, beş seminer, dört film, bir dans gösterimi gerçekleştirilecek. “Otizm Dostu Kampüs: Konfor Alanını Genişlet” başlıklı atölye çalışmasında katılımcıların görme, işitme, dokunma gibi duyusal algılarının iki uçtaki sınırlarına dair deneyim kazanmalarını sağlayarak, otizmli bir bireyin duyusal algılarına dair farkındalık ve iç görü geliştirilecek. Yarım saatlik bu yürüyüşün ardından, gruplar tekrar bir araya gelerek, iç görülerini tartışacak ve bir otizm dostu kampüs haritası oluşturulacak. Diğer atölye çalışması olan “Yaşlı Bireyler için Tasarım: Bir Empati Deneyinde”, katılımcılar empati deneyi yöntemiyle yaşlıların hayatını kolaylaştıran günlük objeler için tasarım fırsatlarını belirleyecek.

“Erişilebilirlik ve Kapsayıcılık için İkon Tasarımı” atölyesi de katılımcıların erişilebilirlik kavramını ve gerekliliklerini anlamasını, erişilebilirlik ikonunun temsil eksikliklerini fark edebilmesini, ikonun kapsayıcılığı konusunda eleştirel bakış açısı geliştirebilmelerini ve bu adımların sonucunda alternatif tasarımlar üretilebilmesini amaçlıyor. Dördüncü atölye çalışması olan “Sanal Gerçeklik ile Hikâye Anlatımı: Bütüncül Psikoz Deneyimi” başlıklı atölye ise katılımcıları sanal gerçeklikte hikaye anlatım evreniyle tanıştırmanın yanı sanal gerçeklik ortamı üretimi hakkında giriş seviyesinde bilgi vererek psikozun deneyimlenmesine imkan sağlamayı ve iç görü tartışması yapmayı hedefliyor.

 

Seminerler ve film gösterimleri erişilebilirlik yaklaşımını ortaya koyacak

“Bağımsız Yaşam Hakkı Engelli Kişiler için Yeterince Bağımsız mı?”, “Engelleyici Ortam ve Teknoloji”, “Kampüs Erişilebilirliği”, “Sakatlık Çalışması Perspektifinden Erişilebilirliği Tartışmak” başlıklı seminerler zincirinin son ayağını da “DEPO” filminin gösterimi eşliğinde gerçekleştirilecek olan “DEPO: Akıl Hastanesi’nde Hayat belgesel filminin gösterimi üzerinden Ruh Sağlığı ve İnsan Hakları” konulu seminer oluşturacak.

“Seni Görüyorum”, “Özür Dilerim, “Sen Aydınlatırsın Geceyi”, “Kabile” adlı film gösterimleriyle proje devam edecek olan “Erişiyorsam Varım” projesinin son etkinliği, ‘Farklı Bedenlerle Dans’ gösterisi olacak. ‘Farklı Bedenlerle Dans’ Türkiye’de alanında bir ilk ve aynı zamanda uluslararası platformlarda hareket araştırma metotları paylaşılan ve performanslarıyla ilgi gören bir sanat topluluğu. Topluluk; farklı fiziksel özellikleri olan kişilerle, bedenin düşünsel, duyusal ve plastik yapısındaki çeşitliliğe, dönüşüme odaklanarak, çeşitli atölye ve gösterileriyle çalışmalarına devam ediyor.

 

Koç Üniversitesi Hakkında

1993 yılında, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda ülkemize, insanlığa ve Türkiye’ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi, uluslararası düzeyde eğitim veren bir kurumdur. 22 lisans, 29 yüksek lisans ve 30 doktora programı bulunan Koç Üniversitesi’nde lisans programındaki öğrencilerin yüzde %36’sı burslu olarak eğitim görmektedir. Koç Üniversitesi’nde öğrenim gören 7.048 öğrenci bulunmaktadır. Koç Üniversitesi’nin lisans ve yüksek lisans programlarından bugüne değin 14.000 öğrenci mezun olmuştur. Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi işlem ve araştırma olanaklarıyla, öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısında Türkiye’deki eğitim kurumlarının arasında en üst sıralarda yer almaktadır.

Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği (RUSİHAK) hakkında

2018 yılında 12. yılını kutlayan RUSİHAK, ruh sağlığı alanında toplumsal, hukuki ve kurumsal anlamda gerçekleşen hak ihlalleriyle mücadele eden bir sivil toplum örgütüdür. Kurucuları, yönetim kurulu üyeleri ve çalışanlarının büyük kısmı, ruh sağlığı sorunu yaşayan bireyler ya da yakınlarından oluşan RUSİHAK hak-temelli bir öz-savunu mücadelesi yürütmektedir. Ruh sağlığı sorunu yaşayan bireylerin ve yakınlarının toplumsal hayata eşit ve tam katılımını benimseyen RUSİHAK, başta BM Engelli Bireylerin Haklarına Dair Sözleşme (BM EHS) olmak üzere, uluslararası ve bölgesel sözleşmeler ve temel insan hakları prensipleri ışığında çalışmalarını sürdürmektedir.

Engelli Kadın Derneği (ENGKAD) hakkında

2011 yılında kurulan “Engelli Kadın Derneği” (ENGKAD), engelli kadınlar tarafından kurulmuş ve yine engelli kadınların hakları için faaliyet gösteren hak temelli bir sivil toplum örgütüdür. Merkezi Ankara’da olan derneğin üyelik sistemi engelli ve engelsiz tüm kadınlara açıktır. Kurulduğu günden itibaren ENGKAD; engelli kadınları ayrımcılık, engelli hakları, toplumsal cinsiyet, kadına karşı şiddet ve şiddet önleme/korunma mekanizmaları hakkında bilgilendiren projeler yapmaktadır. Şu ana kadar 12 farklı ilde yürütülen seminerlerde ENGKAD ekibi, farklı engel gruplarından kadınlara ulaşarak engelli kadınları hakları konusunda bilgilendirmiş, kendi hakları için öz-savunuculuk yapmaları yönünde kadınları teşvik etmiş ve desteklemiştir. Yanı sıra ENGKAD halen, engelli kadına yönelik şiddet ile ilgili bir izleme ve raporlama çalışması yürütmekte, bu konuda BM ve AB mekanizmalarına doğrudan raporlamalar yapmaktadır.

İsveç Başkonsolosluğu

İsveç, Türkiye’de, Ankara’daki Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Başkonsolosluğu ile temsil edilmektedir. İsveç’in ayrıca İzmir, Antalya, Alanya, Mersin ve Kulu’da fahri konsoloslukları bulunmaktadır. Bugün İsveç Başkonsolosluğu olarak kullanılan saray Osmanlı döneminde Büyükelçilik olarak hizmet vermekteydi. İstanbul’daki bu temsilcilik, İsveç’in dünyadaki en eski yurtdışı temsilciliği olma özelliğini taşımaktadır. İsveç Başkonsolosluğu uzun yıllardır hem kalkınma desteği anlamında hem de kültür alanlarında Türkiye’den kurumlar ile işbirliği yapmaktadır. 2013 yılından itibaren konsolosluk bünyesinde bir Kültür Ataşeliği açılmış olup bugüne kadar AccessAbility’e benzer ve daha farklı alanlarda birçok kültür etkinliğine imza atılmıştır.

Basın Toplantısından Görüntüler