Sanal Gerçeklik ile Hikaye Anlatımı: Bütüncül Psikoz Deneyimi



Yer : Kule 2. Kat

Tarih : 16.11.2018

Saat : 10.00

Süre : 3 saat

Yürütücüler : Gizem Erdem, Kemal Kuşcu, Ali Vatansever, Asım Evren Yantaç, Sinem Şemsioğlu

Katılımcı sayısı : 12

Dil : İngilizce

Amaç:

Bu atölyenin amacı,

1) katılımcıları sanal gerçeklikte hikaye anlatım evreni ile tanıştırmak,

2) sanal gerçeklik ortamı üretimi hakkında giriş seviyesi bilgi vermek, ve

3) psikozun deneyimlenmesine imkan sağlamak ve içgörü tartışması yapmaktır.

İçerik:

Psikoz gerçeklikle bağlantının koptuğu zihinsel anomali durumlarına verilen isimdir. Psikoz, Tıp Fakültelerinde ya da üniversitelerin Psikoloji Bölümlerinde okuyan sağlık personeli adaylarına aldıkları eğitim süresince bu konuya adanmış dersler veya farklı derslerin içinde bölümler şeklinde öğretilmektedir. Fakat gerek pratik, gözlem ve deneyim eksikliği, gerekse farklı derslere yayılmış içeriklerden kaynaklanan bütüncüllük dışı anlatımlar sağlık alanında çalışacak uzmanların konu hakkında etkili bir öğrenim sürecinden geçmeleri önünde engeller yaratmaktadır. Bu çalıştay ile psikoz içeriğini bütüncül bir hale getirecek, alışıldık ders materyalleri için bütünleyici içerik desteği verecek, farklı vakaların gözlem ve deneyime dayalı örnekler üzerinden daha etkili şekilde öğrenilmesine imkan sağlayacak şekilde geliştirilmiş sanal gerçeklik tabanlı uygulamaları deneyimleyerek hikaye anlatımı, deneyim ve ortam tasarımı açısından tartışmalar yürütülecek, içgörüler üzerinden fikir çalışmaları yapılacaktır.

Program:

10.00 – 10.30:               Sanal gerçeklik ortamı hakkında bilgilendirme

10.30 – 11.00:               Psikoz hakkında bilgilendirme ve sanal gerçeklikte psikoz örnekleri

11.00 – 12.30:               Örnekler üzerinden tartışma ve yeni hikaye oluşturma çalışması

12.30 – 13.00:               Sonuçların sunulması ve tartışma

Gizem Erdem

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünde, yüksek lisans ve doktorasını The Ohio State University’de Gelişim ve Aile Bilimleri Programı Çift ve Aile Terapisi alt dalında tamamlamıştır. 2014-2015 yılları arasında University of İllinois at Chicago Halk Sağlığı Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmacı olarak ergenlerde suç önleme projeleri üzerine çalışmıştır. Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümünde öğretim üyesidir. Yaz 2017’de Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü’nde ve Haziran 2018’de Lizbon Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur. UNODC, UNICEF, TC Adalet Bakanlığı ve TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile risk altındaki ergenler ve ailelerine yönelik projeler yürütmektedir. Akademik çalışmalarının yanı sıra, klinik süpervizyon, eğitim ve seminerler vermekte ve özel bir terapi merkezinde danışan görmektedir.

Ali Vatansever

İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı, Bilgi Üniversitesi Sinema ve TV (MA) ve Fulbright bursiyeri olarak Rochester Institute of Technology’de Film Yapımı (MFA) eğitimlerini tamamladı. Halen Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar bölümlerinde film dersleri vermektedir.
Kısa film, video ve belgesel çalışmalarının yanı sıra yönetmenliğini yaptığı iki uzun metraj filmiyle yurtiçi ve yurtdışında birçok festivale katıldı. 2016 yılından beri sanal gerçeklik alanında film yapımı üzerine çalışmaktadır.

Asım Evren Yantaç

Doktorasını Etkileşim Tasarımı alanında yaptıktan sonra İsveç’te otizmli bireyler için karma gerçeklik çözümleri üzerine doktora sonrası araştırma çalışmasını yürüten Yantaç, 2013 yılından bu yana Koç Üniversitesi, Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü ve Yaratıcı Endüstriler Araştırma Merkezinde öğretim üyeliği yapmaktadır. Uzmanlaşmasını etkileşim tasarımı, arayüz tasarımı, değiştirilmiş gerçeklik, kullanıcı deneyimi ve tasarımda yaratıcı düşünme konularında yapmıştır.

kemal.kuscu_

Kemal Kuşcu

İstanbul Tıp Fakültesi’nde Tıp, Marmara Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümünde Psikiyatri, aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Toplum Sağlığı, Londra Üniversitesi (MPH)–Üniversite Koleji’nde (MSc), Tavistock ve Portman Kliniği Çocuk ve Aile Bölümünde Sistemik Aile Terapisi (MA) eğitimlerini tamamladı. Halen Koç ve Marmara Üniversitelerinde psikiyatri öğretim üyesi olarak çalışmakta ve Mimar Sinan Üniversitesi’nde ders vermektedir. Yürütücülüğünü yaptığı Sosyal Deneyim Laboratuvarı ve Etnograf içinde çalışmalarını sosyal etkileşim ve deneyim araştırmaları, organizasyonel öğrenme ve tasarım odaklı değişim üzerine yoğunlaştırmıştır. Ulusal ve uluslararası düzeyde organizasyonlarda sosyal etkileşim ve deneyim konularında içgörü ve tasarım odaklı projelerin danışmanlık ve yürütücülüğünü sürdürmektedir.

Sinem Şemsioğlu

2014 Aralık’ta Oberlin College’da Matematik ve Bilgisayar Bilimi bölümlerinden mezun oldu, 1 sene Monitise’da (şimdiki ismi Commencis) web yazılımcısı olarak çalıştıktan sonra 2016 Eylül’de Koç Üniversitesi’nde Tasarım Teknoloji ve Toplum bölümünde (bütünleşik) doktora çalışmalarına başladı. Şu anda Yrd. Doç. Dr. Asım Evren Yantaç’ın danışmanlığında Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik’te duyguların nasıl temsil edilebileceğini araştırıyor.