Sakatlık Çalışması Perspektifinden Erişilebilirliği Tartışmak

Süre : 14:30 – 16:00

Konuşmacı : Dikmen Bezmez

Amaç ve İçerik:

Bu sunumun amacı erişilebilirlik kavramına sakatlık çalışmaları perspektifinden bakmaktır. Sakatlık çalışmaları sakatlık meselesini bireyin ve bireyin bedensel özelliklerinin ötesine taşır ve toplumsal yapının sakatlayıcı parametrelerine vurgu yapar. Bu bağlamda sunumda erişilebilirlik kavramı tarihsel, iktisadi ve toplumsal yapılar çerçevesinde irdelenecek, sakatlık-kapitalizm ilişkisi, sakatlığın ideolojik inşası, sakatlayıcı kent tasarımı ve bir toplumsal hareket olarak sakat hareketi ışığında ele alınacaktır.

Dikmen Bezmez

Binghamton Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden doktora derecesini 2008 yılında almıştır. Doktora tezini kent çalışmaları alanında tamamlamıştır. 2009 yılından beri sakatlık çalışmaları alanında araştırmalarını sürdürmektedir. 2011 yılında Sakatlık Çalışmaları: Sosyal Bilimlerden Bakmak (Koç Üniversitesi Yayınları), başlıklı derlemeyi Sibel Yardımcı ve Yıldırım Şentürk ile birlikte hazırlamıştır. Konu ile ilgili olarak Disability & Society, Scandinavian Journal of Disability Research gibi alanın sayılı dergilerinde yayınları bulunmaktadır. 2016-2017 akademik yılında Marie Curie bursiyeri olarak İngiltere’de saha araştırması yapmış ve sakatlık konusunu rehabilitasyon süreçlerinin deneyimlenme şekilleri üzerinden irdelemiştir.