Otizm Dostu Kampüs: Konfor alanını genişlet



Yer : Kule 2. Kat

Tarih : 26.10.2018

Saat : 10.00

Süre : 3 saat

Yürütücüler : Zeynep Yıldız, Doğa Çorlu, Kemal Kuşcu, Asım Evren Yantaç

Katılımcı sayısı : 12

Dil : İngilizce

Amaç:

Bu atölyenin amacı,

  • kapsayıcı tasarım ve engelleyici ortam için tasarım konularında farkındalığı artırmak,
  • katılımcılara algı yürüyüşü ile gözlem ve etnografik araştırma yapma deneyimi kazandırmak, ve
  • içgörü raporları üzerinden bir otizm dostu kampüs derin haritası geliştirmek.

İçerik:

Bu atölyede, katılımcıların görme, işitme, dokunma gibi duyusal algılarının iki uçtaki sınırlarına dair deneyim kazanmalarını sağlayarak, otizmli bir bireyin duyusal algılarına dair farkındalık ve iç görü geliştirilecektir. Bu amaçla atölyenin başında otizmli bireylerin algıları üzerine yapılacak kısa bir tanıtım sonrasında, gruplara bölünerek kampüs içi algı yürüyüşleri yapılacak, gözlemler kayıt altına alınacaktır. Yarım saatlik bu yürüyüşün ardından, gruplar tekrar bir araya gelerek, iç görülerini tartışacak ve bir otizm dostu kampüs haritası oluşturulacaktır. Bu haritalar kampüs hayatındaki gündelik aktiviteler sırasında sıkça bulunduğumuz mekanlar ve sıkça karşılaştığımız durumlar üzerinden geliştirilecek çeşitli senaryolarla, otizmli bireyler için erişilemez veya erişilebilir mekan ve durumların hangileri olabileceği, bu mekan ve durumları “otizm-dostu” kılan veya kılmayan özellikleri tartışılacak, hikayeler oluşturulacaktır.

Program:

10.00-10.45: Giriş: Duyusal algılar ve otizm vakası üzerine düşünme
10.45-11.30: Kampüs içi algı yürüyüşü ve özel durumların saptanması
11.30-13.00: Senaryo üretimi ve harita üzerinde görselleştirme

Asım Evren Yantaç

Doktorasını Etkileşim Tasarımı alanında yaptıktan sonra İsveç’te otizmli bireyler için karma gerçeklik çözümleri üzerine doktora sonrası araştırma çalışmasını yürüten Yantaç, 2013 yılından bu yana Koç Üniversitesi, Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü ve Yaratıcı Endüstriler Araştırma Merkezinde öğretim üyeliği yapmaktadır. Uzmanlaşmasını etkileşim tasarımı, arayüz tasarımı, değiştirilmiş gerçeklik, kullanıcı deneyimi ve tasarımda yaratıcı düşünme konularında yapmıştır.

Zeynep Yıldız

Koç Üniversitesi Psikoloji ve Medya & Görsel Sanatlar bölümlerinden mezun olduktan sonra, lisansüstü eğitimine Koç Üniversitesi Yaratıcı Endüstriler Araştırma Merkezi’nde devam ediyor. Erişilebilirlik, evrensel tasarım gibi konulara ilgi duyuyor ve çalışmalarını bu alanda sürdürmekte.

kemal.kuscu_

Kemal Kuşcu

İstanbul Tıp Fakültesi’nde Tıp, Marmara Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümünde Psikiyatri, aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Toplum Sağlığı, Londra Üniversitesi (MPH)–Üniversite Koleji’nde (MSc), Tavistock ve Portman Kliniği Çocuk ve Aile Bölümünde Sistemik Aile Terapisi (MA) eğitimlerini tamamladı. Halen Koç ve Marmara Üniversitelerinde psikiyatri öğretim üyesi olarak çalışmakta ve Mimar Sinan Üniversitesi’nde ders vermektedir. Yürütücülüğünü yaptığı Sosyal Deneyim Laboratuvarı ve Etnograf içinde çalışmalarını sosyal etkileşim ve deneyim araştırmaları, organizasyonel öğrenme ve tasarım odaklı değişim üzerine yoğunlaştırmıştır. Ulusal ve uluslararası düzeyde organizasyonlarda sosyal etkileşim ve deneyim konularında içgörü ve tasarım odaklı projelerin danışmanlık ve yürütücülüğünü sürdürmektedir.

Doğa Çorlu

Koç Üniversitesi, Tasarım Toplum ve Teknoloji Programında doktorasını sürdürüyor ve Happern Araştırma Grubu’nda araştırma ve öğretim asistanlığı yapıyor. Araştırmasını, nöro çeşitliliğe sahip grupların engelleyici durumlardaki deneyimlerini interaktif teknolojilerle iyileştirmek üzerine yapıyor. Ayrıca gönüllü olarak farklı kurumlarla işbirliği içerisinde otistik bireyler için çeşitli platformlarda servis tasarımları geliştiriyor. Lisansı YTÜ – Etkileşim Tasarımı’ndan.