DEPO: Akıl Hastanesi’nde Hayat belgesel filminin gösterimi üzerinden Ruh Sağlığı ve İnsan Hakları



Yer : Kule 2. Kat

Tarih : 14.11.2018

Süre : 17:30 – 20:30

Yürütücü : Sevgi Çiçek Hilton (Psikolog, RUSİHAK)

Konuşmacılar : Can Feyzioğlu (Sosyolog, RUSİHAK), Fikret Bektaş (Öz Savunucu), Begüm Dağ (TRSM:Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, Psikiyatri Hemşiresi)

Dil : Türkçe

İçerik:

DEPO filmi, RUSİHAK tarafından Sağlık Bakanlığı izni ve Avrupa Birliği fonları ile yürütülen bir sivil izleme çalışması sırasında çekimleri tamamlanan ve Adana, Elazığ, Manisa, Samsun ve İstanbul’da bulunan kapalı psikiyatri  kurumlarda gündelik hayatı yansıtan görüntülere, izleme ekibinin hizmet alanlar ve hastane personeli ile yaptığı görüşmelere ve kendi disiplinlerinden bu alanı değerlendiren çeşitli uzmanların görüşlerine yer vermektedir.

Film gösteriminin arkasından yapılacak söyleşide toplumda ruh sağlığı sorunlarına yaklaşım, mevcut sistemin aksayan yönleri, ruh sağlığında insan hakları ve bağımsız yaşam üzerine birlikte düşünmeyi hedeflemekteyiz. Erişiyorsam Varım sergi portrelerinden, bizzat sorun yaşayan ve hizmet sunan konuşmacıların katılımıyla ilginç bir oturum olacağını umuyoruz.

Sevgi Çiçek Hilton

İ.Ü Psikoloji bölümü mezunu. Erişiyorsam Varım (AccessAbility) projesinin eş koordinatörü. Çalışmaları Ruh Sağlığı, İnsan Hakları ve Cinsel Sağlık alanlarında yoğunlaşıyor. Ruh sağlığı alanında RUSİHAK (Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği) ile AB’nin finanse ettiği, engelli bireyler ve insan haklarını destekleyen çeşitli projeler yürütmüştür. Alandaki çalışmaları nedeniyle 2015 yılında İsveç Enstitüsü tarafından uzman olarak Stockholm’e davet edildi. Halen devam etmekte olan Erişiyorsam Varım projesini RUSİHAK adına, ENGAD, İsveç Konsolosluğu ve İsveç Enstitüsü işbirliği ile yürütmektedir. 2015 yılında, bir başka RUSİHAK projesi olan Bağımsız Yaşam (ILNET) projesi kapsamında AB Engelli Birimi tarafından düzenlenen ve Brüksel’deki Parlamento binasında gerçekleşen ilk engelli oturumuna katıldı. Cinsel sağlık alanında ise 2013 yılından beri TAPV ile (Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı) çalışmaktadır. Bu çalışmalarda üniversite ve özel okullarda (Sabancı Üni.,Robert Koleji, Üsküdar Amerikan ve Koç Lisesi vd.) verdiği seminer ve dersler gençler için cinsel sağlık, güvenli cinsellik, beden ve toplumsal cinsiyet konularını kapsamaktadır. Kalkınmada Biyoteknoloji adında akademik bir kitap çevirisi bulunmaktadır.

Begüm Dağ

Psikiyatri Hemşiresi, Nişantaşı TRSM: Toplum Ruh Sağlığı Merkezi. 1982 yılında İstanbul’da doğdum. Lise eğitimini, Nişantaşı Nuri Akın Yabancı Dil Ağırlıklı Lisesi’nde tamamladım. 2005 yılında, Trakya Üniversitesi Kırklareli Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümünü birincilikle bitirdim. 2012 yılında, İstanbul Üniversitesi Psikiyatri Hemşireliği Yüksek Lisans Programını bitirdim. Diyabet ve acil bakım hemşireliğinden sonra, 2013 yılından itibaren Nişantaşı Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde hemşire olarak görev yapmaktayım. Merkezde, danışmanlık hizmetleri, sanat psikoterapisi, farmakolojik tedavi uygulamaları, aile görüşmeleri, ev ziyaretleri gibi hizmetleri yürütmekteyim. Ayrıca, son zamanlarda damgalama ve damgalama ile mücadele kapsamında bilimsel çalışmalar ve müdahaleler yapmaktayım. Halen, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Doktora Programına devam etmekteyim. İyi derece İngilizce bilmekle birlikte, az sayıda ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş bildiri ve bilimsel dergilerde yayınlanmış makale bulunmaktadır.

Fikret Bektaş

Öz savunucu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fotoğraf Bölümü mezunudur. Erişiyorsam Varim sergisindeki 22 portreden biri Fikret’in portresidir. Teşhis aldıktan sonra bir süre Umut Evi deneyimi yaşadı. Bir zaman müzikle ilgilendi. Halen fotoğrafçı ve kamereman olarak çalışmaktadır. Bir süre engelli haklarını savunan derneklerde çalıştı. Öz savunucu olarak tecrubelerini ve fikirlerini çeşitli platformlarda (üniversite ve sivil toplum panelleri) paylaşmaktadır. En son Türkiye’de yeni çıkacak olan ruh sağlığı yasa taslağı komisyonuna katıldı.

Can Feyzioğlu

1977 İstanbul doğumlu Can Feyzioğlu 2001 ‘de İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden sosyoloji lisansı aldı. 2009’dan itibaren Ruh Sağlığında İnsan Hakları Derneği ile başladığı sivil toplum çalışmalarında, ‘ruhsal engelli bireylerin kurumlarda karar alma süreçlerine katılımı’, ‘kendine yardım guruplarının güçlendirilmesi’, ‘Ruh ve sinir Hastalıkları Hastanelerinin sivil toplumca izlenmesi’ gibi projelerde yer aldı. Bilgi üniversitesinde sivil toplum, İrlanda ve Macaristan’da engelli hakları hukuku eğitimi ve sertifikaları alıp, söz konusu ülkeler haricinde İtalya ve Bulgaristan ve Hollanda’da mevcut ruh sağlığı hizmetlerini yerlerinde görüp inceleme imkanına sahip oldu. 2015 yılında Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku yüksek lisans programına kayıt yaptı ve halihazırda ‘Ruh sağlığı alanında engelli vesayeti’ konulu tez çalışmasını sürdürüyor. Sivil toplum çalışmaları haricinde profesyonel olarak tercümanlık yapıyor.