Kampüs Erişilebilirliği



Yer : Kule 2. Kat

Tarih : 21 Kasım 2018

Süre : 17:30 –  20:00

Yürütücü : Asım Evren Yantaç

Konuşmacılar : Engin Yılmaz, Göksenin İnalhan, Pınar Akoğul, Doğa Çorlu, Zeynep Yıldız

Dil: Türkçe

Katılımcı Kapasitesi: 50

İçerik:

Panelin amacı, “Kampüs Erişilebilirliği” konusunu, Koç Üniversitesi kampüsünü temel alarak tartışmak ve fikir yürütmektir. 9 Kasım tarihinde yürütülecek “Otizm Dostu Kampüs” çalıştayının çıktılarıyla da beslenecek olan panel boyunca, “Erişmek ne demek?, Erişilebilir olmak ne demek? Neye erişmek, nasıl erişmek?, Erişilebilir bir kampüs, erişilebilir bir eğitim veya erişilebilir bir sosyal alan nasıl olur?” gibi sorular çeşitlendirilmeye ve yanıtlanmaya çalışılacaktır. Kampüste vakit geçiren, çeşitli özellikler ve hassasiyetlerde herkesin ortak katılımıyla, kampüsün haritası üzerinden kampüs içi yaşam alanlarımızın ve sosyal ortamlarımızın “erişilebilirlik” ve “erişilemezliklerinin” tespit edileceği panel boyunca, kampüsün erişilebilirlik haritası çıkarılmış olacaktır.

Program:

17.30-18.00: Açılış: soruların ortaya atılması

18.00-19.30: Çıkan soruları kampüs haritası üzerinden mekan ve durumlar belirleyerek değerlendirme ve tartışma

Asım Evren Yantaç

Doktorasını Etkileşim Tasarımı alanında yaptıktan sonra İsveç’te otizmli bireyler için karma gerçeklik çözümleri üzerine doktora sonrası araştırma çalışmasını yürüten Yantaç, 2013 yılından bu yana Koç Üniversitesi, Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü ve Yaratıcı Endüstriler Araştırma Merkezinde öğretim üyeliği yapmaktadır. Uzmanlaşmasını etkileşim tasarımı, arayüz tasarımı, değiştirilmiş gerçeklik, kullanıcı deneyimi ve tasarımda yaratıcı düşünme konularında yapmıştır.

Pınar Akoğul

İstanbul üniversitesi fizik ve matematik bölümlerinden mezun olan Akoğul, İTÜ fizik mühendisliği yüksek lisansına başladı ve yüksek lisans yaparken Medina Turgul Reklam ajansında stratejik planlamacı olarak çalıştı. Daha sonra Koç Üniversitesinde iletişimci olarak çalışırken erişilebilirlik konusuna ilgi duymaya başladı ve 2014’ten beri Koç Üniversitesi Engelsiz Ofis yürütücülüğü yapıyor, Koç Üniversitesi’ndeki engelli öğrencilerle çeşitli çalışmalar sürdürüyor. Akoğul aynı zamanda İstanbul Üniversitesi sosyoloji yüksek lisans tez aşamasında öğrenimine devam ediyor ve sakatlık çalışmaları, beden sosyolojisi ve psikanaliz ilgi alanları.

Zeynep Yıldız

Koç Üniversitesi Psikoloji ve Medya & Görsel Sanatlar bölümlerinden mezun olduktan sonra, lisansüstü eğitimine Koç Üniversitesi Yaratıcı Endüstriler Araştırma Merkezi’nde devam ediyor. Erişilebilirlik, evrensel tasarım gibi konulara ilgi duyuyor ve çalışmalarını bu alanda sürdürmekte.

Doğa Çorlu

Koç Üniversitesi, Tasarım Toplum ve Teknoloji Programında doktorasını sürdürüyor ve Happern Araştırma Grubu’nda araştırma ve öğretim asistanlığı yapıyor. Araştırmasını, nöro çeşitliliğe sahip grupların engelleyici durumlardaki deneyimlerini interaktif teknolojilerle iyileştirmek üzerine yapıyor. Ayrıca gönüllü olarak farklı kurumlarla işbirliği içerisinde otistik bireyler için çeşitli platformlarda servis tasarımları geliştiriyor. Lisansı YTÜ – Etkileşim Tasarımı’ndan.

ENGIN-YILMAZ-sb

Engin Yılmaz

Engin Yılmaz 1979 yılında doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerini Çift Ana Dal öğrencisi olarak bitirdikten sonra, Bilişsel Psikoloji alanında yüksek lisansını tamamladı. Ardından da 2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi Yetişkin Eğitimi Alanında doktorasını tamamlayan Yılmaz, Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı GETEM’in direktörlüğünü yürütmekte olan Yılmaz aynı zamanda üniversitelerde kısmi zamanlı olarak engellilik üzerine dersler de vermektedir. Engelsiz Erişim Derneği Başkanı olan Engin Yılmaz, Sesli Betimleme Derneği’nde de aktif çalışmalarına devam etmektedir ve Engelsiz Erişim Derneği bünyesinde yer alan EEEH dergisinin de yazarlarındandır.

Göksenin İnalhan

Doç. Dr. Göksenin İnalhan 1974 yılında Eskişehir’de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesini, Mimarlık Bölümünü bitirdi. Birleşik Krallık, Reading Universitesi Urban Studies, Construction Management bölümünde doktorasını tamamladı. İngiltere’deki eğitimi boyunca Reading Üniversitesi, “Inclusive Environment” Master Programında asistanlık yaptı. 1998 yılından beri İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Mimari Tasarımda çevresel psikoloji, erişebilirlik, herkes için tasarım, çalışma mekânları kullanım sonrası değerlendirmesi, konu alanlarında araştırmalar yapmakta ve makaleler üretmektedir.