Bağımsız Yaşam Hakkı Engelli Kişiler için Yeterince Bağımsız mı?



Yer : Kule 2. Kat

Tarih : 31.10.2018

Süre : 17:30 – 20:30

Yürütücü : İdil Seda Ak

Katılımcılar : Beyza Ünal, Didem Tekeli, Bülent Küçükarsalan, Zeynep Aycan

Dil : Türkçe

Amaç ve İçerik:

Bağımsız Yaşam, engelli bireylerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda gereksinim duydukları destekleri kendilerinin seçmesi üzerine kurulu bir anlayıştır ve anlayışın merkezinde de “engelli bireyler” in kendileri vardır. Dünyadaki engelli hareketi takip edildiğinde bağımsız yaşam hakkının savunusunda şu motto göze çarpar: Nothing About Us, Without Us! (Biz olmadan bizim hakkımızda asla!) “Ne demek istiyor bu cümle?” diyecek olursanız, şöyle açıklanabilir:
Bağımsız Yaşam anlayışına göre birey; kendi talepleri, tercihleri ve seçimleri doğrultusunda ihtiyaç duyduğu destek hizmetlerini edinir ve toplumun tüm bireyleri gibi günlük hayatı üzerinde kontrol ve söz söyleme hakkına sahiptir. Ve en önemli nokta; her ne düzeyde desteğe ihtiyaç duyarsa duysun tüm engelli kişiler için söz konusudur.
Bu panelde bağımsız yaşam hakkını çeşitli boyutları ile anlamak, engelli kişilerin karar alma mekanizmalarına katılımı hakkında fikir edinmek ve bağımsız yaşam hakkının çalışma hayatına entegrasyonu bağlamında neler yapılabilir diye tartışmak üzere bir araya geliyoruz. Sizleri de aramızda görmeyi ve tartışmalarımızı görüşleriniz ışığında zenginleştirmeyi çok isteriz.

İdil Seda Ak

1984 yılında İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladı. Engelli bireylerin hakları, engellilik çalışmaları (disability studies), eğitim hakkı, özel eğitim ve bütünleştirme, engelli kadın hakları, bağımsız yaşam, engelli kişilerin yasa önünde eşit tanınması ilgilendiği temel çalışma konularıdır. Aldığı akademik burslar sayesinde 2007-2008 yılları arasında Fransa’da Handas Institute’de, 2009-2010 yıllarında Avusturya’da Karl-Franzens-Universität Graz’da BM Engelli Hakları Sözleşmesi hakkında araştırmacı olarak çalışmıştır. Türkiye’ye döndükten sonra 2,5 yıl boyunca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ve AB IPA Fonu tarafından finanse edilen “Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi”nde özel eğitim asistanı olarak bakanlıkta görev almıştır. BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin 12. maddesi üzerine odaklanan ve İrlanda Galway Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesine bağlı Engelli Hukuku ve Politikası Araştırma Merkezi (NUIG) tarafından beş Balkan ülkesi ve Türkiye’de yürütülen EU Person (BİREY) Projesi’nde uzman olarak çalışmıştır. Halen, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Açık Toplum Vakfı tarafından finanse edilen “Farklılıklarla Dolu Bir Sınıf Projesi”nin proje koordinatörlüğünü yapmakta, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu tarafından desteklenen “Erişiyorsam Varım” Sergisinin eş-koordinatörlüğünü yürütmektedir. Ayrıca, Engelli Kadın Derneği’nin (ENGKAD) ve Engelli Çocuk Hakları Ağı’nın (EÇHA) yönetim kurulu üyesidir.

didemtekeliSB

Didem Tekeli

On yılı aşkın süredir sivil toplum örgütleri üstüne ve onlarla birlikte çalışıyor. Sivil alanda çalışan örgütlerin kapasitelerinin artması, savunu çalışmalarının güçlenmesi konularıyla birlikte proje tasarımı ve yönetimi üstüne bilgi birikimi var. Halen bu konularda çalışıyor, yurt içinden ve yurt dışından sivil örgütlere danışmanlık veriyor.
Uluslararası İlişkiler mezunu olan ve aynı alanda Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans çalışmaları yapmış olan Tekeli, Avrupa entegrasyonu, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri üstüne akademik olarak çalışırken İtalya ve Birleşik Krallık’ta bulundu. Uluslararası insan hakları hukuku ve engelli bireylerin hakları konusunda araştırma yaptı, yurt dışında akademik kurumların yaz okullarına katıldı, Türkiye’de bu alanda çalışan sivil örgütlerle ve insan hakları savunucularıyla çalıştı.
2013-2016 yılları arasında İstanbul’da yerleşik Ruh Sağlığı’nda İnsan Hakları Girişimi Derneği’nde (RUSİHAK) çalışırken BM Engelli Bireylerin Haklarına Dair Sözleşme’yi (BM EHS) ve özellikle onun 12. Madde’siyle tanıştı. BM EHS 12. Madde’yi Türkçe olarak açıklayan ilk blogun kurulmasını sağladı: madde12.org

Beyza Ünal

Beyza Ünal

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden 2010 yılında mezun olmuştur. Sonrasında yine aynı üniversitede klinik psikoloji yüksek lisans ve doktora derecelerini tamamlamıştır. Doktora tezi kapsamında, fiziksel engellilerin beden görünümleri ve işlevselliklerine dair algılarının kişilerarası ilişkilerini nasıl etkilediğini incelemiştir. Şu anda, Ankara’da özel bir ofiste bireysel terapi hizmeti vermektedir. Aynı zamanda engellilerin bağımsız yaşam hakkını savunan uluslararası bir örgüt olan European Network on İndependent Living (ENIL – Avrupa Bağımsız Yaşam Ağı)’in Gençlik Ağı’nın ve Türkiye’de engelli kadınların karşılaştığı sorunlara karşı hak temelli mücadele gösteren Engelli Kadın Derneği’nin yönetim kurulu üyesidir. Bu kapsamda, çeşitli etkinliklerde, engellilik, engellilerin insan hakları, bağımsız yaşam hakkı, beden algısı ve cinsellik gibi konularda sunumlar yapmaktadır.

Bülent Küçükaslan

Engelliler.biz Platformu Genel Yayın Yönetmeni. 1999’dan bu yana tekerlekli sandalye kullanıcısıdır. Sakatlık alanındaki çalışmaları ve yazılarıyla Türkiye’deki sakat hareketine katkı sunmaya çalışıyor.

zaycan

Zeynep Aycan

Prof. Dr. Zeynep Aycan Koç Üniversitesi Endüstri ve Örgüt Psikolojisi alanında görev
yapmaktadır. Koç Üniversitesi Liderlik Laboratuvarının kurucusudur.
Lisans ve yükseklisans derecelerini Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünden almıştır.
Doktora ve doktora sonrası çalışmalarına sırasıyla Kanada’nın Queen’s Üniversitesi ve McGill
Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde devam etmiştir. Kültürlerarası yönetim üzerine uzmanlaşmış
Aycan’ın çalışmaları kültürün liderlik, insan kaynakları yönetimi ve kariyer gelişimi gibi
süreçlere etkisi üzerinde odaklanmaktadır.
Aycan’ın yayınlanmış beş kitabı bulunmaktadır. 2014 basımlı kitabı Chartered
Management Institute tarafından Yılın En iyi Liderlik ve Yönetim Kitabı Ödülü almıştır.
Çoğunluğu yabancı dilde 80’in üzerinde bilimsel makale ve kitap bölümü bulunmaktadır.
Araştırmalarına en çok atıf yapılan bilimciler arasındadır.
Aycan, konuk araştırmacı ve öğretim üyesi olarak Harvard Üniversitesi İşletme Fakültesi
(ABD), Aston Üniversitesi İşletme Fakültesi (İngiltere), Oxford European School of
Management’a (İngiltere), Bordeaux Üniversitesi İşletme Fakültesine (Fransa), Tartu İşletme
Fakültesine (Estonya) ve Renmin Üniversitesi Psikoloji Bölümüne (Çin) davet edilmiştir.
Ulusal ve uluslararası pekçok ödülü arasında TÜBİTAK Bilim Ödülü, American
Psychological Association Ursula Gielens Ödülü, Academy of Management Caroline Dexter
Ödülü, World Economic Forum Üstün Başarılı Genç Akademisyen ödülü sayılabilir.