Engelleyici Ortam ve Teknoloji



Yer : Kule 2. Kat

Tarih : 07.11.2018

Süre : 17:30 – 19:30

Konuşmacılar : Doğa Çorlu, Zeynep Yıldız, Asım Evren Yantaç

Dil : Türkçe

İçerik:

Bu seminerin amacı engelleyici ortam hakkında farklındalığı artırmak ve bu ortamların teknoloji ile nasıl daha kapsayıcı ve kullanışlı hale getirilebileceği konusunda katılımcıları bilgilendirmektir. Seminer boyunca ne gibi faktörlerin bir ortamı engelleyici, erişilemez, kullanışsız hale getirdiği günlük hayattan örneklerle tartışılacaktır. Teknoloji ve tasarımın bu engelleri hafifletmedeki rolü konuşulacak, halihazrıda kullanılan ve konsept olarak geliştirilmiş örnekler gösterilecektir. Bireylerin farklı ortamlardaki farklı zihinsel ve fiziksel ihtiyaclarının geniş bir spektrum üzerinde ele alınacağı ve spesifik bir engele odaklanılmayacak bu seminerde günlük hayatımız engelleyicilik perspektifinden bakılarak gözden gecirilecektir.

Asım Evren Yantaç

Doktorasını Etkileşim Tasarımı alanında yaptıktan sonra İsveç’te otizmli bireyler için karma gerçeklik çözümleri üzerine doktora sonrası araştırma çalışmasını yürüten Yantaç, 2013 yılından bu yana Koç Üniversitesi, Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü ve Yaratıcı Endüstriler Araştırma Merkezinde öğretim üyeliği yapmaktadır. Uzmanlaşmasını etkileşim tasarımı, arayüz tasarımı, değiştirilmiş gerçeklik, kullanıcı deneyimi ve tasarımda yaratıcı düşünme konularında yapmıştır.

Zeynep Yıldız

Koç Üniversitesi Psikoloji ve Medya & Görsel Sanatlar bölümlerinden mezun olduktan sonra, lisansüstü eğitimine Koç Üniversitesi Yaratıcı Endüstriler Araştırma Merkezi’nde devam ediyor. Erişilebilirlik, evrensel tasarım gibi konulara ilgi duyuyor ve çalışmalarını bu alanda sürdürmekte.

Doğa Çorlu

Koç Üniversitesi, Tasarım Toplum ve Teknoloji Programında doktorasını sürdürüyor ve Happern Araştırma Grubu’nda araştırma ve öğretim asistanlığı yapıyor. Araştırmasını, nöro çeşitliliğe sahip grupların engelleyici durumlardaki deneyimlerini interaktif teknolojilerle iyileştirmek üzerine yapıyor. Ayrıca gönüllü olarak farklı kurumlarla işbirliği içerisinde otistik bireyler için çeşitli platformlarda servis tasarımları geliştiriyor. Lisansı YTÜ – Etkileşim Tasarımı’ndan.