Mårten Hennéus

Gazeteci Mårten, her yıl yaklaşık iki hafta boyunca her şeyi geride bırakıp yelken kanat yapmaya gidiyor, yani motoru olmayan bir hava aracını kullanıyor. Küçüklüğünden itibaren uçmak onun en büyük rüyasıydı.

Motorsuz bir uçağı uçurmak için ikisini elle, birini ise her iki bacakla olmak üzere üç dümenin kumanda edilmesi gerekiyor. Mårten bunu protez bacağını kullanarak yapıyor. Yirmi yıl önce sol bacağını kaybetmesine mal olan bir tren kazası geçirdi.

Mårten hiçbir zaman kişisel olarak ayrımcılığa uğradığını hissetmemiş olsa da sorularla karşılaşıyor. Şöyle söylüyor: ”İnsanlar belirli şeyleri kendi başıma gerçekten yapıp yapamadığımı sorabiliyorlar. Günlük bir gazete için dış muhabir olarak ilk kez atanmamla birlikte bu durum ortaya çıktı.”

Mårten genel olarak özel gereksinimleri olan kişilerin seslerinin daha fazla çıkması gerektiğini düşünüyor.

“Engelli kişilerin konuştuğu ve taleplerini ortaya koyduğu daha canlı bir tartışma istiyorum. Olan olayın arkasından şikayet etmek kolay, ancak daha fazla kişinin daha başlamadan önce engellilerin erişemeyeceği şekilde inşa edilen yerlere karşı seslerini yükseltmeleri gerekiyor. Keşke daha fazla engelli birey bunu sorun haline getirse.”